Cum poate fi eficiența centralelor ELLA superioară cu aprox. 30% celor cu rezistențe, dacă randamentul centralelor cu rezistențe atinge 99%? Vreți să spuneți că el este supraunitar?

RĂSPUNSUL DETALIAT, ARGUMENTAT, ÎL PUTEȚI GĂSI LA RUBRICA Întrebări - „Cum funcționează"

Cum procedez dacă am totuși calorifere de aluminiu? Trebuie neapărat să le schimb?

Nu, problema se rezolvă cu un schimbător de căldura și o pompă de recirculare, conectate conform schiței de mai jos:

Schimbătorul de căldură se alege după cum urmează:
ELLA 150, 200: 22 kW*
ELLA 300, 500: 44 kW*
ELLA 800: 66 kW*

* Puterile sunt aproximative

Mulți instalatori recomandă distribuitoare la sisteme de încălzire. Ce aveți împotriva distribuitoarelor în sistemele de încălzire?

Trebuie clarificat un aspect important: Nu ne referim la folosirea distribuitoarelor în instalațiile cu încălzire în pardoseală, unde ele sunt absolut indispensabile. Doar acolo e locul lor.
Reținerea noastră față de distribuitoare pentru calorifere are următoarele motive: Analizând esența sistemului, observăm că în fapt, din distribuitor pleacă către fiecare calorifer două țevi, tur si retur, exact la fel cum se întÂmplă în varianta clasică, când la țevile de tur și retur de un diametru mai mare se conectează caloriferele cu țevi de diametru mai mic. Care e diferența? Diferențele sunt următoarele:
1. La sistemul cu distribuitoare se folosește mai multă țeavă și alte materiale, deoarece în loc de max. 1 m de țeavă de conexiune pentru un calorifer, la sistemul cu distribuitoare se consumă zeci de metri. În plus, se adaugă costul distribuitoarelor și robineților de pe distribuitoare care dublează în mod absolut inutil pe cele de pe calorifere.
2. În sistemul cu distribuitoare se folosește mai multă apă, traseele sunt mai lungi și prin urmare consumul este mai mare.
3. Țevile ce duc spre calorifere de regulă trec prin pardoseală, prin șapă de ciment și chiar dacă sunt dotate cu tuburi izolante, oricum produc pierderi de căldură datorită lungimii traseelor. Cu cât e mai lung traseul, cu atât sunt mai mari pierderile.
4. În astfel de sisteme, manopera este mult mai costisitoare.
În concluzie:  

  • Consumul de energie termică este mult mai mare față de sistemul clasic datorită pierderilor.
  • Costurile cu instalarea sunt mult peste cel clasic.
  • Un sistem supralaborios și complicat poate crea probleme funcționării stabile a centralei (în acest caz, de regulă, se dă vina pe centrală).

În rest nu este nicio diferență. Fiecare calorifer în parte poate fi controlat prin robineții de tur și retur ca și la tipul clasic. În ceea ce privește echilibrul termodinamic, acesta se obține prin amplasarea centralei la aproximativ mijlocul instalației. Spre deosebire de centralele pe gaz, care necesită o amplasare în locuri strict definite conform proiectului, centralele ELLA pot fi amplasate oriunde în casă.

Argumentele dvs. par a fi convingătoare, dar de ce mulți instalatori recomandă cu insistență anume astfel de sisteme de încălzire?

Să încercăm să răspundem împreună la această întrebare absolut firească folosind logica.

1. Sistem cu distribuitoare: Sistem la care se folosesc materiale multe și scumpe, dar și manoperă pe măsură. Pierderi inevitabile de căldură la traseele lungi. Cine câștigă și cine pierde?

2. Sistem clasic: Sistem simplu, folosind materiale mai puține și mai ieftine, chiar dacă sunt de calitate superioară. Manopera – pe măsură. Se evită pierderile datorită traseelor scurte. Cine câștigă și cine pierde?

Dacă mai avem în vedere și faptul bine cunoscut că unele magazine acordă meseriașilor comisioane substanțiale, lucrurile se clarifică. Atragem atenția asupra faptului că noi nu urmărim vreun interes comercial. Scopul este unul singur: economie la instalare și la exploatare.

Mențiune:  Site-ul nostru a fost supus atacurilor în repetate rânduri. Acesta este prețul adevărurilor făcute publice, dar care lovesc în interese financiare.

De ce nu recomandați folosirea țevilor din cupru în combinație cu calorifere din aluminiu?

La lipirea țevilor din cupru, în interior rămâne pastă pentru lipire, care intrând în reacție cu apa care este supusă ionizării o înnegrește, rezultând multă mizerie care produce gaze și instabilitate în funcționare. Avem multe instalații pe cupru, unde după curățarea completă a țevilor și caloriferelor, centralele ELLA funcționează perfect.

În combinație cu țevile din cupru, caloriferele din aluminiu produc multe gaze. Acest fenomen a fost observat și la utilizarea centralelor de orice fel. Sărurile dizolvate în apă în combinație cu aceste două metale formează o pilă electrică. Ionii de aluminiu migrează către piesele din cupru, producând caverne interioare pe țeava din cupru. Totodată, drept rezultat al reacției se degajează gaze care trebuie îndepărtate periodic. În consecință, combinația țevi de cupru – calorifere de aluminiu este inadmisibilă, din cauza incompatibilității electrolitice a acestor metale.

Care este consumul acestei centrale? (consum centrală electrică)

Este întrebarea frecventă, dar neconcludentă, deoarece consumul oricărei centrale (electrice, pe gaze, pe lemne) este influențat de următorii factori:
– suprafața care trebuie încălzită;
– izolația termică a spațiului de încălzit față de exterior;
– temperatura dorită în ambient;
– măsura în care se respectă regulile de exploatare.
În aceleași condiții, consumul pentru 60 de mp este diferit de cel pentru 80 mp.

În condițiile în care spațiul interior este bine izolat și pierderile de căldură sunt minime, consumul mediu al centralelor ELLA este 400kW/lună pentru până la 70 mp.

Dacă izolația este precară sau se admit pierderi (geamuri deschise, conducte care trec prin spații neîncălzite, instalații cu distribuitoare etc.), consumul va fi bineînțeles mai mare.

Atenție: Folosirea caloriferelor din aluminiu, în special în combinație cu țevi din cupru, este interzisă!

La un apartament: Centrala va încălzi casa un anumit timp (ex. 30 min, sau mai mult, în funcție de lungimea traseelor și poziționarea lor) cu aprox. 5 kW/oră până la ex. 22°C și termostatul o va opri. Pauza cu consum zero va dura 1-2-3 ore, sau doar 15 min, aceasta depinde de casă și instalația de încălzire, adică pierderi de căldură. În funcție de aceasta se poate calcula consumul zilnic. Adică, dacă centrala lucrează 30 min și stă în pauză 2 ore, atunci proporția va fi de 1:4, adică din 24 ore ea va funcționa 6 ore x 4,5 = 27 kW/h pe zi

În cazul unei centrale cu rezistențe, consumul va fi cu min. 30% mai mare, deoarece ar fi nevoie de aprox.. 9 kW pentru a face același lucru: 6 x 9= 54 kW/h pe zi.

Pentru suprafețe mai mari, consumul crește aproximativ proporțional.
Dacă izolația este precară sau se admit pierderi (geamuri deschise, conducte care trec prin spații neîncălzite, instalații cu distribuitoare etc.) consumul va fi bineînțeles mai mare.

Mai detaliat: Da, centralele noastre absorb mai puțină energie (kW/oră) decât alte centrale sau sisteme electrice de încălzire datorită principiului de funcționare, dar să nu uităm că relația strânsă între gradul de izolație termică și consumul de energie este o realitate. Ce reprezintă în sens fizic noțiunea de izolație termică și cum caracterizăm deosebirea izolației bune de cea proastă? După cum cunoaștem, nu există noțiunea de frig în sens fizic, aceasta însemnând doar lipsa căldurii. Adică, dacă încălzim un spațiu închis până la o anumită temperatură, e lesne de înțeles că pentru aceasta a fost consumată o anumită cantitate de energie, care reprezintă produsul dintre puterea absorbită și timpul de lucru, acesta din urmă fiind în directă dependență de pierderile din trasee, cum ar fi: Contactul țevilor cu betonul direct sau indirect prin izolație proastă (sub 10 mm) și traseele lungi (sistem calorifere cu distribuitoare).

După ce spațiul a fost încălzit până la temperatura dorită, centrala se oprește până ce temperatura aerului din încăpere scade cu un grad, după care centrala va porni iar pentru a recupera acest grad pierdut. Pierderea de căldură se produce prin scurgerea ei către exterior prin diverse căi: contactul cu suprafețele reci (tavan, pereți, pardoseală, suprafețe vitrate, ferestre și uși deschise sau prost etanșate).  

Putem diviza gradele de izolație în funcție de viteza de scurgere a căldurii din încăpere în 3 categorii:

I – Izolație bună - Viteza de scurgere este mai mică decât viteza de intrare a căldurii (Vs < Vi). Centrala va încălzi încăperea, dar consumul va depinde de diferența dintre (Vs) și (Vi).

II – Izolație proastă - Viteza de scurgere este egală cu cea de intrare a căldurii (Vs = Vi).
Cu condiția alegerii centralei adecvate, ea va încălzi încăperea, dar va trebui să funcționeze non-stop consumând pe oră echivalentul puterii ei.

III – Lipsă de izolațieViteza de scurgere este mai mare decât cea de intrare a căldurii (Vs > Vi).

Centrala nu va reuși să încălzească, chiar mergând non-stop.

Remarcăm faptul că utilizarea curentului trifazic arată o economie comparativ cu cel monofazic.

AVERTISMENT: Chiar dacă noi am avertizat cu lux de amănunte (vezi articolul „Consum redus”) despre consumul excesiv de energie la sistemele de încălzire cu distribuitoare, totuși, unii încă nu au conștientizat acest fapt și plătesc în mod direct. Pe această cale dorim să atragem încă o dată atenția asupra acestei probleme.

Care este randamentul centralelor ELLA față de panourile cu infraroșu?

Apropo de panouri radiante, numite „cu infraroșu”, despre care se vorbește mult în ultima vreme și forumurile abundă în întrebări fără răspunsuri clare referitor la consumul acestora: în primul rând, pentru ca să lămurim lucrurile, trebuie să cunoaștem construcția acestora. Așadar, pe o placă termorezistentă se amplasează un material (rezistența) folosit la fabricarea rezistențelor electrice sau altul, adică, principiul e același ca la orice rezistență, doar că la spatele acestui panou se amplasează un strat reflectorizant, care este menit să direcționeze căldura doar în față. Același efect este și la unele reșouri prevăzute cu un ecran reflectorizant în spatele spiralei, doar că la panourile „cu infraroșu” temperatura de lucru este mult mai joasă și ele încălzesc obiectele pe care se proiectează, fără a încălzi aerul.

Informativ: Razele infraroșii reprezintă porțiunea de spectru invizibilă, după culoarea roșie, prin intermediul cărora se propagă căldura, astfel că orice sursă de căldură emană raze infraroșii, inclusiv caloriferul, soba cu lemne sau chiar un organism viu. Deci, este ridicol să vorbești despre proprietățile speciale curative ale acestor panouri. Din contra, conform Wikipedia, emanațiile intense de infraroșu pot fi dăunătoare.

Prin comparație, diferența de randament între sistemele de încălzire cu rezistențe și cele cu ionizare este ca și între becul cu filament și tubul cu neon.

Ce costuri suplimentare implică montarea acestor centrale?

Niciunul. Spre deosebire de centralele pe gaz, care necesită proiecte, aprobări și aducțiuni de conducte, centralele ELLA nu necesită nicio aprobare sau controale periodice obligatorii, atâta timp cât nu depășesc puterea instalată, iar amplasarea lor se face conform instrucțiunilor din cartea tehnică.

Ce ne facem în caz că se defectează?

Centralele ELLA au garanție și beneficiază de service post-garanție. Piesele de schimb sunt în stoc la producător, iar o parte din ele se găsesc în comerț deoarece noi am avut grijă să adaptăm la centrală cât mai multe piese standard pentru a facilita exploatarea ei și mărindu-i viabilitatea. Avem și reprezentanți zonali.

Care este nivelul de zgomot produs de centrală?

Centrala este practic total silențioasă deoarece sistemele de cuplare sunt electronice, iar pompa de recirculare practic nu produce zgomot. De aceea ELLA poate fi amplasată oriunde în casă.

Am mai întâlnit centrale de acest fel, numite CETA, GALAN și altele. Sunt centralele ELLA mai performante?

Principiul de funcționare al acestor tipuri de centrale este similar cu ale noastre, deci și performanțele sunt la fel. În cazul centralelor CETA diferența constă în adaptarea de către noi a unor piese standard, care pot fi găsite în comerț pentru a nu ține clientul „legat” de noi în cazuri de forță majoră. Aceasta ține de politica firmei, care urmărește cu strictețe respectul față de client.

GALAN reprezintă doar elementul încălzitor separat de sistemul de comandă, pompă și altele, fără carcasă, urmând să fie montată în ansamblu pe perete.

Tot de specificul nostru ține și nivelul de service din teritoriu căruia îi acordăm o atenție deosebită, sau altfel vorbind, cu noi nu va veți simți niciodată abandonați.

Care este gradul de risc de electrocutare la aceste centrale?

Particularitățile constructive ale centralelor ELLA nu permit electrocutarea, atâta timp cât nu se intervine neautorizat în interiorul ei în timp ce funcționează. Centrala are două nivele de securitate contra electrocutării și două contra incendiului. Dacă la centralele cu rezistențe scăderea nivelului apei în căzănelul încălzitor duce la supraîncălzire și autoaprindere în caz că se defectează sistemul de protecție, la cele cu electrozi dispariția apei duce la întreruperea firească a procesului de încălzire, chiar dacă sistemele de protecție se defectează. Astfel, centralele ELLA posedă cel mai înalt grad de protecție.

Care este presiunea minimă necesară pentru funcționarea centralelor ELLA?

Centralele noastre funcționează la max. 3,5 bari, dar și la 0 bari, continuând să funcționeze chiar atunci când nivelul apei în calorifere scade. Nu necesită conectarea la rețeaua de apă, deoarece funcționează în circuit închis propriu. La instalații mai mari, peste 150 mp, este recomandat ca undeva pe circuit să fie conectat un vas de expansiune standard.

Alegând centrala ELLA, ce ne facem atunci când accidental se întrerupe curentul electric?

În mod normal, toate centralele termice, pe gaz, lemne, păcură etc. funcționează doar în prezența și cu ajutorul curentului electric, deoarece acesta este necesar cel puțin funcționării pompei de recirculare a apei. Dacă în cazul centralelor electrice ele pur și simplu se opresc, atunci la cele cu foc, în special cele cu lemne, există pericolul de explozie (s-au înregistrat cazuri concrete) deoarece se mai întâmplă ca valvele de suprapresiune să se blocheze.

Locuiesc în apropierea unui izvor cu apă plată. O pot folosi la umplerea caloriferelor în loc de cea distilată?

Nici într-un caz! Orice apă plată conține diferite săruri care îi scad rezistența interioară ducând la scurtcircuit sau în cel mai bun caz la o funcționare instabilă. Pentru a face economie, folosiți cu încredere apa de ploaie decantată și filtrată printr-o cârpă. Vă sugerăm sa o colectați într-un bidon de plastic, pentru a o folosi la eventualele completări.

Pentru economisirea suplimentară de energie mă gândesc să opresc centrala când plec de acasă. Ce părere aveți referitor la această idee?

La oprirea încălzirii, casa se va răci (pereții, mobila, obiectele), iar la pornire centrala va trebui să funcționeze intens pentru a le încălzi din nou. Astfel, nu veți câștiga nimic, din contra, este mai probabil să se înregistreze un consum sporit. Apropo, aceeași idee este valabilă și pentru boilerele electrice. Cea mai bună soluție este folosirea unui cronotermostat de ambient, care poate fi programat pe ore și zile, dar fără a permite răcirea accentuată a locuinței.

Pot folosi această centrală la încălzirea în pardoseală?

Cu încredere. Ea este prevăzută și pentru această variantă, având posibilitatea de a genera apă de o temperatură controlată la 35-42°C, care de regulă se folosește la această formă de încălzire.

Sunt patronul unei pensiuni și aș dori sa fac încălzirea cu această centrala, dar suprafața de încălzire depășește cu mult capacitatea celei mai puternice centrale ale dvs. Ce mă sfătuiți?

Noi producem la comanda și centrale de orice putere dorită de client, care se folosesc pentru spații mari, dar în aceste cazuri recomandăm amplasarea câtorva centrale pe etaje sau sectoare, care cuprind câteva camere. Astfel, va exista posibilitatea de a optimiza consumul și mai mult, fiecare centrală controlând zona ei, deoarece din practică, se constată că între etaje și grupuri de camere există diferențe în ceea ce privește necesitatea de căldură.

Are nevoie de vas de expansiune?

Spre deosebire de alte centrale, ELLA merge și cu presiune zero. În aceste condiții, este firesc să existe un vas deschis pe post de vas de expansiune, plasat mai sus de centrală, care să asigure nivelul normal de apă în instalație și centrală pentru efectuarea normală a circulației apei. În cazul încălzirii în pardoseală, la case fără etaj, unde plasarea unui vas de expansiune deschis nu este posibil, se poate pune instalația și sub presiune, în acest caz vasul de expansiune presurizat fiind obligatoriu.

Ce puteți spune despre centralele și boilerele cu inducție?

E o întrebare la fel de sensibilă ca și orice alta și care afectează concurența. Dar, din respect față de oamenii care pun aceste întrebări, nu ne putem permite să o ignorăm. Din acest motiv, nu vom face referințe la vreo marcă anume, ci ne vom rezuma doar la principiul fizic.

Astfel, ele încălzesc apa acționând asupra ei cu unde de frecvență înaltă, având drept piesă principală un transformator, care are un randament subunitar și în consecință acesta se va reflecta inevitabil în randamentul centralei.

  •          Pierderi în circuitul magnetic – nu tot fluxul magnetic trece prin miezul magnetic al transformatorului. În plus, circuitul magnetic nu se comportă perfect liniar, ci are histerezis
  •          Pierderi în înfășurări – prin efectul Joule
  •          Curenții turbionari – induși în miezul magnetic, care este un material conductor
  •          Magnetostricție

Sursa:  https://ro.wikipedia.org/wiki/Transformator

Dar cel mai important de reținut sunt radiațiile electromagnetice de frecvență înaltă (HF) emanate. Despre acțiunea lor asupra corpului uman găsiți suficientă informație pe internet.
Încălzirea prin ionizare nu presupune folosirea transformatorului sau a altor intermediari și prin urmare, nu pierde din randament și nu emană unde de frecvență înaltă.

 

TOP