DE CE ELLA?

.

DE CE CENTRALELE ELLA?

Producția noastră se adresează în special consumatorilor din localitățile unde nu este tras gaz natural, dar și celor care folosesc azi pentru încălzire gazul natural, dar care își doresc mai multă siguranță la aproximativ același consum.

Orice test comparativ arată superioritatea eficienței reactoarelor cu electrozi în comparație cu cele cu rezistență și alte aparate dotate tot cu rezistențe, cum ar fi reșouri, radiatoare cu ulei, panouri radiante. Aceasta se confirmă și prin facturile la curent.

Performanțe

Comparați: Două radiatoare electrice cu ulei au câte 2,2 kW fiecare. Evident, ele pot încălzi doar 2 camere. ELLA 150 poate încălzi un apartament cu 3 camere (5 calorifere), puterea ei fiind aceeași, adică până în 4,5 kW (20 A).

Grafice comparative ale funcționării centralelor ELLA și ale celor cu rezistenţă:

1. Graficul de sus arată viteza de încălzire a apei ale celor două tipuri de centrale de aceeași putere. Putem observa că datorită lipsei piedicilor termice proprii rezistențelor (izolații exterioare și interioare), încălzirea se produce mai repede. Adică, centrala se află în funcțiune un timp mai scurt până la atingerea temperaturii dorite.

2. Pe graficul de jos putem observa că la punerea în funcțiune, sistemele de încălzire cu rezistențe pornesc brusc cu puterea instalată maximă, pe când sistemele cu electrozi ELLA Systems au o curbă elastică. În cazul unei centrale de 5 kW, pornind de la 2 kW își mărește puterea lent, în funcție de temperatura apei. Astfel, se realizează o economie considerabilă de energie electrică, totodată scutind și rețeaua electrică de suprasarcină.

Pe desen este reprezentat procesul de încălzire al apei la centralele ELLA (stânga și mai jos) și la cele cu rezistențe.

Putem observa că încălzirea la centralele simple se produce începând de la suprafața rezistenței, pe când la centralele cu ionizare încălzirea se produce din interiorul apei pe tot volumul dintre electrozi.

 

În ceea ce privește funcționarea centralelor cu electrozi ELLA, pentru ca ele să își manifeste din plin performanțele, este foarte important să se respecte regulile punerii în funcțiune, amplasării lor și a montării sistemului de calorifere.  Am întâlnit cazuri când sistemul a fost montat și pus în funcțiune fără a se citi cu atenție instrucțiunile, în consecință rezultând un consum sporit (dar oricum mai mic decât la alte sisteme de încălzire electrice). Vă atragem atenția asupra acestui aspect deoarece mulți instalatori neautorizați de noi montează centralele cu electrozi, bazându-se doar pe cunoștințele și experiența lor anterioară. În principiu, și un instalator neautorizat de noi poate efectua lucrarea, cu condiția să fie atent și receptiv la instrucțiuni, deoarece conceptul și regulile punerii în funcțiune a unei centrale cu electrozi se deosebesc în mare parte de cele clasice și deseori constituie concepte revoluționare, neînțelese de către meseriașii care nu sunt receptivi la nou.

Scurt istoric

Principiul încălzirii cu electrozi care stă la baza centralelor ELLA este bine cunoscut în lume și chiar la noi în țară. Astfel, centralele bazate pe același principiu funcționează cu succes din anul 2002, iar în afară chiar de mai mult timp. Datorită consumului considerabil mai redus comparativ cu sistemele de încălzire cu rezistențe, aceste centrale continuă sa acapareze tot mai mult teren. Urmărind cu atenție evoluția lor, noi am reușit să le modernizăm prin centralele ELLA, păstrând avantajul principal: gradul de eficiență. Astfel, astăzi vă putem propune un aparat fiabil, silențios, sigur și eficient, care mai are și avantajul dimensiunilor reduse și posibilității amplasării lui în spații ferite, fără să deranjeze sau să ocupe spațiu prea mult.

Siguranța

În ce privește siguranța și gradul de protecție, centralele ELLA sunt la cel mai înalt nivel. Spre deosebire de centralele de alt tip, scurgerea accidentală a apei din elementul încălzitor nu va duce la o supraîncălzire, aceasta oprindu-se în mod firesc, fără ajutorul unui sistem care ar putea da rateu. Controlul suprasarcinii se efectuează de către un limitator automat de curent. Dispariția sau ruperea accidentală a împământării nu va însemna pericol de electrocutare și chiar dispariția nulului va însemna automat oprirea fazei pe elementul încălzitor, tot în mod natural. Este demn de remarcat faptul că ELLA nu necesită presiune în sistem și apă curentă. Astfel, ne bucură să vă spunem că ELLA este probabil cel mai bun aparat încălzitor cu curent electric din lume, fiind lipsit de neajunsuri cum ar fi radiații magnetice (aparate cu inducție), pericole de incendiu și electrocutare, combinat cu un randament maxim. Centralele noastre au agrementele (CE), conform Art.5 din HG nr.1022/2002.

IMPORTANT: În general, centralele cu electrozi nu suportă împământarea în condițiile în care instalația electrică este dotată cu o siguranță diferențială, care în UE a devenit obligatorie. Noi am reușit să depășim acest neajuns, astfel încât centralele noastre funcționează fără probleme în sisteme cu siguranță diferențială.

Majoritatea populației țărilor europene și în special Franța, au sisteme electrice de încălzire a locuințelor (o pondere de cca 75%). Utilizând centralele ELLA în locul sistemelor de încălzire electrice clasice, se poate realiza o economie de peste 35%.

 

O soluție alternativă economică de încălzire

Există o percepție aproape generalizată că încălzirea pe curent electric este scumpă și în consecință trebuie evitată pe cât posibil.
Din această cauză, potențialii utilizatori de sisteme de încălzire centrală din zonele lipsite de rețelele de gaze naturale amână uneori ani de zile instalarea unei centrale termice proprii, privându-se astfel de confortul și de avantajele economice ale unui sistem de încălzire centrală.

Testele efectuate și funcționarea ireproșabilă a centralelor ELLA în mii de apartamente, case, sedii, benzinării și spații comerciale de peste 10 ani atestă veridicitatea afirmațiilor de mai sus. Această centrală este o alternativă la sistemele orășenești centralizate din localitățile urbane, o sursă de căldură sigură și rentabilă pentru case particulare, sedii, hoteluri, etc.

Microcentrala ELLA Systems, o soluție modernă și simplă pentru încălzirea locuințelor, birourilor, micilor spații comerciale și caselor de vacanță

Deși încălzirea cu energie electrică reprezintă în țările vestice aproximativ 30 – 70% din sistemele de încălzire, în țara noastră acest procent este neînsemnat, încălzirea electrică fiind asociată costurilor de exploatare foarte mari, suportabile doar de către cei cu venituri ridicate.
Încălzirea electrică este cunoscută la noi doar ca un sistem auxiliar de încălzire și mai puțin ca sistem de sine stătător, iar echipamentele comercializate, cum ar fi aerotermele și radiatoarele electrice cu ulei, sunt proiectate și construite în primul rând pentru această utilizare.

Avantaje

Din cauza menționată mai sus, încercarea de a folosi aceste echipamente ajutătoare ca un sistem de sine stătător nu a avut eficiența așteptată și a condus la costuri mari. Toate acestea au determinat crearea falsei percepții în rândurile utilizatorilor că sistemul încălzirii electrice este scump și ineficient.
Microcentralele electrice sunt însă aparate proiectate și construite special pentru a fi folosite ca sistem de încălzire de sine stătător, având echiparea, puterea și automatizarea necesare funcționării autonome.
Microcentrala electrică are o serie de calități care din multe puncte de vedere o fac superioară microcentralelor cu gaze, din care enumeram câteva:
• Randament termic aproape 100% (în cazul centralelor cu ionizare ELLA), fiind mai eficiente cu aprox. 30% decât orice alt sistem electric;
• Funcționare fără consumarea aerului din încăpere sau din exterior, fără să producă gaze arse (nu necesită coș de fum și nici priză de aer);
• Posibilitatea amplasării oriunde în locuință, chiar în camera de zi sau în debara;
• Funcționare foarte silențioasă;
• Automatizare, comenzi, protecții și reglaje simple.

Aceste calități par cu atât mai valoroase dacă ținem seama că randamentul microcentralei de gaze este de maximum 70%, el scăzând simțitor în funcție de modul de exploatare. Evacuarea gazelor arse, chiar forțată, nu poate fi realizată întotdeauna în cele mai bune condiții, existând restricții în privința amplasării microcentralelor. În conformitate cu noile reglementări în domeniu, microcentralele pe gaze necesită o întreținere profesională și sunt supuse unor verificări tehnice periodice.
Desigur, este cunoscut faptul că încălzirea cu microcentrale cu gaze este mai ieftină decât cu microcentralele electrice, dar sunt multe situații când montarea unei microcentrale cu gaze este dificilă, prea costisitoare sau chiar imposibilă (lipsă gaze, etc).
În următoarele rânduri vom enumera etapele obligatorii de parcurs și costurile estimative pentru montarea unei microcentrale cu gaze la un apartament de bloc:
În situația în care debranșarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, se vor îndeplini următoarele condiții:
a) Evacuarea gazelor arse se va face printr-un coș care va depăși nivelul aticului imobilului. Această prevedere a OG 73/2002 este în vigoare, dar momentan nu se aplică;
b) Proprietarul apartamentului este obligat să aibă un contract de service permanent pe toată durata funcționării instalației cu o firmă autorizată privind întreținerea și asigurarea bunei funcționari a respectivei instalații;
c) Proprietarul, împreună cu firma de service, răspund solidar civil și/sau penal, după caz, pentru eventualele pagube sau pierderi omenești în caz de explozie provocată de proasta funcționare a instalației individuale de încălzire (Extras din OG nr.: 73/29.08.2002).
d) Microcentrala va fi supusă unei verificari tehnice periodice conform PT A1/2002, prin care se va autoriza funcționarea în continuare a aparatului.

Pentru montarea propriu-zisă a microcentralei cu gaze, etapele și lucrările necesare sunt următoarele:
• Cerere la DISTRIGAZ pentru separarea instalației de gaze și aprobarea montării unei microcentrale cu gaze însoțită de acordul asociației de proprietari;
• Contractarea lucrării cu o firmă autorizată care va efectua următoarele lucrări:
– dosar preliminar depus la DISTRIGAZ pentru avizare;
– după obținerea avizului DISTRIGAZ se atacă execuția lucrării constând din:
– coloana de gaze pe casa scării până la apartamentul în cauză
– instalația interioară până la microcentrală, care se va monta în bucătărie
– dosarul definitiv depus la DISTRIGAZ pentru recepția lucrării;
– recepția;
– abonament cu DISTRIGAZ;
– montarea contorului de către DISTRIGAZ;
– punerea în funcțiune a microcentralei de către o firmă autorizată ISCIR și autorizarea funcționării.

Durata normală a acestor demersuri și lucrări este de 3 luni, iar costul fără coloana de gaze din casa scării: 850 – 1.200 lei. Costul coloanei de gaze este aprox. 30 USD/ML. Pentru firme sau persoane juridice, aceste costuri se ridică la 3.000 – 4.000 lei, fără coloana de gaze.
După cum se vede din cele de mai sus, realizarea acestor lucrări poate fi de multe ori foarte dificilă, iar în cazul persoanelor juridice (firme, birouri, cabinete) foarte costisitoare.
Procedurile de montare a unei microcentrale electrice pentru spații mici sunt mult mai simple si mai ușor de parcurs, acestea fiind următoarele:
• Pentru centrale cu puteri de 3 – 5 kW este necesar să se execute un circuit separat, cu conductori de cupru de 4 mm², prevăzut cu siguranțe automate de 25 A, de la panoul apartamentului până la microcentrală.

Pe lângă randamentul ridicat față de oricare soluție electrică de încălzire, ELLA nu supraîncarcă instalațiile electrice, având o absorbție mult mai mică la aceeași putere de încălzire.

Microcentrala ELLA poate fi montată oriunde este convenabil (bucătărie, camere, debarale, vestibul etc). Comparând cele de mai sus, este evident că o microcentrală electrică se poate monta mai repede, mai ieftin și cu mult mai puțină bătaie de cap decât o microcentrală cu gaze.

Microcentrala cu gaze sau gaze lichefiate este un aparat foarte complex care funcționează cu un combustibil potențial periculos. Este un aparat a cărei fabricare, instalare, exploatare și întreținere sunt foarte riguros reglementate, pentru a se preveni accidentele ale căror urmări sunt întotdeauna deosebit de grave.
Deși ele sunt proiectate și executate cu respectarea riguroasă a unor norme și prescripții tehnice internaționale și sunt dotate cu sisteme sigure și eficace de protecție a utilizatorilor, instalarea, exploatarea, întreținerea și revizuirea lor neconforme sau neglijente, pot duce la accidente grave.
Să nu uităm că microcentralele sunt montate în spațiile de locuit ale utilizatorilor și nu în încăperi dotate și special destinate centralelor termice și că utilizatorii din țara noastră nu au încă experiența exploatării unor asemenea aparate.
De aici și reticența autorităților, în bună măsură justificată, în privința extinderii masive sau generalizării încălzirii cu microcentrale cu gaze în clădirile colective de locuit, reflectată în reglementările din ce în ce mai riguroase și restrictive din domeniu.
Toate aceste aspecte sunt mult mai simplu și mai ușor de rezolvat la microcentralele electrice.
În primul rând, utilizează energia electrică disponibilă practic în toate zonele și care nu este „invazivă“ ca gazele.

În cazul unei defecțiuni ipotetice a microcentralei electrice, se riscă doar întreruperea furnizării căldurii și nu o explozie sau asfixierea persoanelor din interior.

Dacă sub aspectul investiției privind achiziția și montarea unei microcentrale, costurile echipamentului și ale tuturor operațiunilor conexe (avize, autorizații, proiecte, etc.) sunt semnificative, în cazul centralelor electrice acesta este mult mai mic, iar exploatarea microcentralei electrice tip ELLA Systems este puțin mai mare, sau comparabilă cu cel pe gaz.

Și aici intervin câteva aspecte care trebuie luate în considerare, și anume:
• În cazul în care microcentrala electrică este destinată încălzirii unui apartament cu funcțiune birou, cabinet medical sau sediu de firmă, unde programul de lucru este numai în timpul zilei și unde necesarul de apă caldă menajeră este neînsemnat, consumul de energie va fi diminuat deoarece în afara programului de lucru microcentrala va funcționa cu putere redusă numai pentru garda de îngheț (10°C). Fiind dotată cu un cronotermostat cu programare săptămânală, programul de încălzire va urmări automat programul de lucru, încălzirea funcționând numai când este necesar pe parcursul zilei și fiind redusă la minimul necesar după program, noaptea, în weekend și de sărbători. În acest fel costurile se reduc considerabil.
• În cazul în care microcentrala electrică este destinată încălzirii unui apartament folosit ca locuință, consumul de energie va fi diminuat prin utilizarea unui cronotermostat riguros programat în corelație cu programul familiei și cu necesarul de căldură în diferite momente ale zilei.

În plus, rămân toate celelalte avantaje arătate mai sus care fac sistemul încălzirii electrice preferabil atât față de cel prin termoficare, cât și față de cel cu microcentrală cu gaze, a cărei instalare a devenit aproape prohibita în cazul locuințelor la bloc.

Aici găsiți o analiză amplă a caracteristicilor exploatării centralelor pe curent electric.
Aveți însă în vedere că aceasta se referă strict la centrale cu rezistențe, ELLA Systems fiind cu ionizare, adică cu aprox. 25% mai eficiente. Deduceți doar din puterea redusă – max. 4,5 kW pentru un apartament de 3 camere, comparativ cu 6-9 kW necesari pentru același apartament în varianta cu rezistențe.

TOP